De ce atata confuzie in nutritie si cum putem s-o evitam

Simtim  nevoia sa ne afiliem la grupuri unde ne regasim si unde gasim alti oameni cu aceleasi pareri ca si ale noastre. Dar carui grup sa ne alaturam din punct de vedere al nutritiei?

question-1422582_640Toate teoriile stiintifice sunt emise de cercetatori cu o gramada de doctorate  si tot felul de diplome de specialitate. Asta e bine.

Problema apare cand o teorie total opusa e sustinută de alti cercetatori cu la fel de multe doctorate si la fel de multe diplome.

Cauza acestor conflicte e ca stim foarte putin despre ceea ce se întampla în corpul nostru si relatia lui cu mediul înconjurător.

Stiinta, desi suntem in mileniul 3, de abia “zgarie suprafata”.

Aici am spus cuvantul magic “Stiinta”. Suntem obisnuiti ca, stiintific, 1+1 fac 2, apa fierbe la 100 de grade Celsius si obiectele cad pe pamant datorita gravitatiei.

Stiinta in nutritie

Ei, în stiinta nutritiei, studiile, in general,  se fac pe un esantion de populaţie de o anumită varsta, sex, zona geografica, etc si cercetatorii vin cu concluziile: asta am descoperit la “femeile poloneze cu varsta între 45 si 54 de ani”.

Pe baza acestui studiu, o companie  farmaceutica produce un supliment alimentar. Apoi vine departamemntul de marketing si exagerează beneficiile si le extrapoleaza şi la celelalte categorii de populaţie.capsule-1079838__180

Totul ia niste proportii incat chiar cercetatorii care au facut studiul se minuneaza si spun ca nu asta arata studiul lor.

Dar publicitatea marilor companii depaseste cu mult vocea unor cercetatori care au publicat un articol intr-o revistă de specialitate care nu se adreseaza publicului larg.

Apoi vine un alt studiu si marketingul ne lasa sa credem ca, daca o sa consumam nu stiu ce ingredient obţinut din “scoarta de copac din jungla amazoniana”, o sa traim sanatosi pana la adanci batraneti. Si toata lumea va vira interesul în acea zona.

Poate chiar ati observat ca au fost diverse “mode” in   domeniul nutritiei  care au aparut ca si rezultat al ultimului studiu publicat. Studii se publica zilnic, dar doar ceea ce promoveaza marketingul ajunge la urechile publicului larg si se transforma intr-o miscare de mase.

Ce putem face noi? In cazul unei dezbateri in ceea ce priveste bugetul, o seama de oameni cu scoli inalte spun ca o anumita masura economica va produce dezastru. Un numar egal de oameni cu la fel de multa scoala vor zice ca aceeasi masura e ideala. Tot asa sunt si contradictiile pe teme de nutritie. Noi luam partea cui ni se pare ca are mai multe argumente conforme cu opinia noastra.

Cursuri de nutritie

Dar ca sa ne formam o opinie trebuie prima data sa dobandim un set de cunostinte de baza. Din pacate sistemul de invatamant nu ne ofera spre studiu aceasta „materie”.

Acest lucru m-a motivat sa creez Cursurile de sanatate. Vreau prin acestea sa ofer tuturor celor interesati de un mod de viata sanatos instrumente simple si clare pentru a putea face alegeri in cunostinta de cauza.

Putem testa o teorie alimentara, daca ne face sa ne simtim bine, daca functioneaza pentru noi, e bine, o putem pastra, daca nu, nu, mai sunt altele de incercat.

Dar e bine sa avem un minim de cunostinte astfel incat incercarile noastre sa nu ne imbolnaveasca.

Toti cercetatorii sunt de accord cu 3 lucruri: avem nevoie de multa apa, fructe si legume si miscare. Nu cred ca exista contradictii pe aceasta tema. Sunt divagatii in ceea ce priveste cat, cand si cum, dar principiul fundamental ramane.

Eu zic sa incepem de aici.

water-1487304_640Sa incepem sa bem apa si nu suc, sa mancam rosii si nu ketchup si sa mai mergem si pe jos nu doar cu masina. E baza… si de acolo, construim, caramida cu caramida.

Daca esti si tu ca si mine si vrei sa ai control asupra lucrurilor si sa le faci sa functioneze cat mai bine pentru tine, aici poti sa inveti cum sa-ti construiesti propria dieta.

Daca vrei sa incepi sa faci miscare acasa sau la sala dar nu stii cu ce sa incepi si cum sa progresezi pentru rezultate optime, poti sa te antrenezi impreuna cu mine. Alfla mai multe detalii aici.

Nu trebuie cautat adevarul absolut. Trebuie APLICAT adevarul propriu.

Nu trebuie stiut tot in domeniul nutritiei si al sportului, dar trebuie aplicat cate putin din fiecare in fiecare zi.

Dar pentru inceput, descarca absolut gratuit Ghidul „Secretul sanatatii” ca sa ai un punct de plecare in alegerile alimentare pe care sa le faci de acum inainte.

In valoare de 37 de lei, al tau absolut GRATUIT!

Partajeaza

Lasă un răspuns