Otetul de cidru de mere -11 beneficii majore pentru sanatate

Ce este otetul de cidru de mere?

Asa cum ii spune numele, otetul de cidru de mere este un otet care s-a format din fermentatia ulterioara a cidrului. Cidrul de mere este o bautura alcoolica obtinuta din suc de mere.

Prin fermentatie, alcoolul dispare si se transforma in acid acetic. Beneficiile otetului din cidru de mere sunt date in mare parte de acest acid acetic.

De ce e mai bun decat alte tipuri de otet, cel din vin sau orez? Pentru ca merele sunt unul din cele mai bogate in nutrienti alimente. Pe langa fibre ne ofera si vitamine si minerale cum ar fi vitamina C si potasiu.

Stii vorba aceea: „un mar pe zi tine doctorul la distanta” (an apple a day keeps the doctor away). Dar mai multe mere? Numeroase studii au aratat ca otetul de cidru de mere are numeroase beneficii pentru sanatate. Deci, hai sa le enumeram.

1). Otetul de cidru de mere ajuta la absorbtia proteinelor

Asa cu stii (sau vei afla) din Cursurile de Sanatate, pentru descompunere si digestie proteinele au nevoie in stomac de un pH foarte acid. Uneori, stomacul nostru nu secreta acest acid in cantitati suficiente si atunci proteinele nu se descompun complet in aminoacizi.

Acest lucru face ca „bucati mari” de proteina sa treaca in sange, organismul sa nu le recunoasca si sa le considere „inamici”, ceea ce poate declansa un raspuns autoimun, adica o alergie sau o boala autoimuna.

Nu realizam acest lucru pentru ca manifestarile sunt foarte subtile. Reactia alergica nu e una la fel de evidenta ca si in cazul socului anafilactic, dar in timp poate avea manifestari neplacute si dezvolta boli grave.

Recomandarea de a bea otet de cidru de mere inainte de masa e cu atat mai importanta in cazul vegetarienilor sau in perioadele de post cand se mananca mai putina proteina animala. Biodisponibilitatea aminoacizilor din plante e mai mica si atunci e important ca digestia si absorbtia aminoacizilor sa fie maxima.

Rar e cazul in zilele noastre de o deficienta de aminoacizi, dar totusi lipsa de triptofan, de exemplu, poate fi cauza unei stari usor depresive, deoarece triptofanul este precursorul neurotransmitatorului serotonina, neurotransmitator ce asigura o stare emotionala stabila.

2).Otetul de cidru de mere imbunatateste absorbtia fierului

Exista fier hemic pe care il gasim in  carne si fier non hemic, in plante.  Fierul non hemic din plante (plante cu frunze verzi (spanac), seminte de dovleac,etc) este mai putin disponibil pentru organism decat fierul hemic din carne care a fost deja predigerat de catre animal.

Dar,oricare ar fi sursa lui, fierul se absoarbe optim doar in prezenta vitaminei C si aceasta este din plin in otetul de cidru de mere.

Deci, o lingurita -doua de otet de mere in salata face ca absorbtia nutrientilor continuti de aceasta sa fie mult imbunatatita.

3).Otetul de cidru de mere iti da energie

Acest beneficiu vine ca si o consecinta a cresterii absorbtiei fierului.

Fierul e necesar transportului de oxigen catre celule. Cei ce sufera de anemie se simt in general foarte obositi.

Deci, e firesc ca imbunatatind gradul de absorbtie al fierului sa crestem si nivelul de energie.

(Nu uita, vei afla totul despre vitamine si minerale daca te inscrii la cursurile de sanatate.)

4).Otetul de cidru de mere -ajutor important in cura de slabire

Acidul acetic a fost studiat profund pentru capacitatea sa de a reduce apetitul. Pentru ca te face sa simti satul/satula pentru o perioada mai lunga de timp, te face sa mananci mai putin ceea ce duce la o slabire sanatoasa, naturala si fara frustrari.

S-a observat chiar si faptul ca reduce pofta de dulce si alte mancaruri procesate care duc la acumularea de kilograme.

Dar cel mai important mecanism prin care otetul de cidru de mere ajuta slabirea e faptul ca incetineste cresterea glicemiei dupa o masa mai bogata in carbohidrati cu absorbtie rapida (paine, paste, dulciuri).

Articol recomandat pentru intelegerea mai profunda a mecanismului: De ce ne ingrasam? Explicatia mecanismului.

5).Otetul de cidru de mere reduce tensiunea arteriala

Echilibrul lichidului intra si extracelular e mentinut de doua minerale: sodiu si potasiu.

Pentru ca dieta noastra e in general bogata in sodiu datorita consumului excesiv de sare,  tensiunea marita e un simptom des intalnit.

Datorita aportului semnificativ de potasiu, otetul de cidru de mere echilibreaza balanta sodiu-potasiu si astfel contribuie la reducerea tensiunii arteriale in mod natural.

6).Otetul de cidru de mere sustine sistemul imunitar

Din strabuni otetul (acidul acetic) a fost folosit ca si leac in medicina traditionala dar si pentru a curata si dezinfecta diverse suprafete si obiecte.

De ce? Pentru ca este un antimicrobian, antiviral si antifungic natural. Printre bacteriile pe care le anihileaza sunt 7). e-coli si 8). candida albicans. Deci inca 2 beneficii.

Dar, mai mult de atat, otetul de cidru de mere, fiind un produs rezultat prin fermentatie:

-vitaminele si mineralele continute sunt intr-o concentratie mai mare decat in materia prima,

– vine si cu un aport de probiotice, adica bacterii bune care 9). restabilesc echilibrul florei intestinale.

Acest lucru face din el un imunomodulator, adica imbunatateste functionarea sistemului imunitar impotriva agentilor patogeni dar, in acelas timp, reduce raspunsul acestuia  in cazul agentilor alergeni.

Deci, consuma otet de cidru de mere in sezonul alergiilor!

10).Reduce refluxul gastric si imbunatateste digestia

Din cauza senzatiei de arsura, multa lume crede ca refluxul gastric („acid la stomac”) e cauzat de un exces de acid gastric, dar dimpotriva, aceasta senzatia poate sa apara tocmai datorita unei insuficiente cantitati de acid gastric care sa faciliteze digestia.

Avand un pH scazut, otetul de cidru de mere poate ajuta la scadere pH-ului stomacului ceea ce imbunatateste digestia, in special a proteinelor, si la disparitia „arsurilor la stomac”. Totodata poate preveni si gazele sau balonarea.

11. Are efect alcalinizant

Toate lichidele din corpul nostru au un anumit pH. Am vazut ca in stomac e recomandabil ca acestea sa fie acide, adica cu un pH < 7. Pe de alta parte, pH-ul sangelui, cel mai important lichid al corpului nostru, trebuie sa fie usor alcalin, adica cu un pH mai mare de 7, undeva intre 7,35-7,45.

De ce pomenesc despre asta? Pentru ca un pH al sangelul mai mic de atat inseamna boala, iar mai mic de 7 inseamna MOARTE.  Deci lucrurile sunt stricte.

Din pacate alimentele pe care le consumam in cantitatile cele mai mari, carnea, lactatele, cerealele, dulciurile au efect acidifiant asupra organismului. La fel si stresul…

Si intr-un mediu acid, organismul este predispus la imbolnavire. Celulele canceroase se dezvolta cel mai bine intr-un astfel de mediu si mor intr-un mediu alcalin…atat de serioase sunt lucurile…

Pentru a intelege mai bine aceste fenomene am creat un ghid gratuit pe care poti sa-l descarci apasand pe imaginea de mai jos:

Dar sa nu ne indepartam de la subiect. Spuneam ca otetul de cidru de mere are efect alcalinizat, adica combate partial efectul acidifiant al alimentelor pe care le-am pomenit mai sus.

Dar atentie, otetul din vin si otetul de orez, au tot efect acifiant. Doar otetul de cidru de mere crud, nepasteurizat are efect alcalinizant datorita continutului de potasiu.

Cum stii care e criteriul care clasifica alimentele in alcalinizante si acidifiante? E explicat totul in ghidul recomandat.

Cum se foloseste in siguranta otetul de cidru de mere

Am sa incep prin a spune cum NU se foloseste. Nu se foloseste niciodata nediluat pentru ca fiind foarte acid poate provoca arsuri. Deci atentie!

Un alt efect secundar al aciditatii initiale a otetului de cidru de mere e faptul ca poate afecta smaltul dintilor. Pentru a evita acest lucru, asa cum am mai spus, trebuie diluat in suficienta apa si, eventual, apa bauta cu un pai pentru a evita contactul cu dintii.

Eu recomand si clatirea gurii cu apa simpla pentru eliminarea tuturor reziduurilor acide.

Si, inca un sfat, nu te spala pe dinti circa o jumatate de ora dupa ce ai consumat otetul de cidru de mere, chiar si diluat in apa. Dintii s-ar putea sa fie mai sensibili odata  expusi la un acid si periajul sa faca mai mult rau decat bine.

Deasemenea, otetul de cidru de mere ar putea interactiona cu anumite medicamente asa ca intreaba doctorul sau farmacistul daca e in regula sa-l incluzi in dieta ta regulata.

De cat otet de cidru de mere e nevoie?

Pentru pierderea in greutate, se consuma 2 linguri de otet de cidru de mere diluat intr-un pahar mare de apa inaintea fiecarei mese.

Pentru beneficiile legate de digestia proteinelor, otetul se cosuma cu circa 20 de minute inainte de masa, la fel, diluat intr-un pahar de apa. Dar, de data aceasta, „doza” e ceva mai mica, fiind suficiente doua lingurite  de otet de cidru de mere.

Pentru o mai buna absorbtie a fierului si a altor minerale din verdeturi, nu uita sa daugi cateva lingurite de otet de cidru de mere in salata.

Cum alegi un otet de cidru de mere de calitate?

Pentru a profita la maxim de calitatile otetului de cidru de mere trebuie sa alegi unul de cea mai buna calitate. De aceea, otetul pe care il achizitionezi trebuie sa fie nefiltrat, nepasteuriat si cu cultura bacteriana numita „mama”. Acestea sunt bacteriile (bune) care fac posibila fermentatia.

E important ca „mama” sa fie prezenta pentru ca e un indicator ca partea cea mai benefica a otetului  de cidru de mere este inca acolo. Ea se observa ca niste sedimente, depuneri pe fundul sticlei.  Pentru ca „mama” e foarte bogata in enzime, vitamine si minerale, trebuie agitat otetul inainte de a-l turna, astfel incat nutrientii din „mama” sa treaca in otet.

Otetul de cidru de mere de la Biona este un otet de calitate cu un pret acceptabil si care poate fi gasit on-line in magazinele de produse naturale.

Cam acestea au fost cateva din beneficiile otetului de cidru de mere. Fie ca-l vei folosi pentru un scop anume sau nu, otetul de cidru de mere este un superaliment pe care oricine si de orice varsta ar trebui sa-l consume pentru o stare de bine si mai multa energie.

Si tot pentru mai multa energie si sanatate nu uita sa descarci ghidul gratuit „Secretul sanatatii”.

Partajeaza

Lasă un răspuns