Cea mai simpla reteta cu naut – pasta de naut

Cea mai simpla reteta cu naut este pasta de naut si este foarte similara cu cea mai populara reteta libaneza – hummus-ul.

Poti sa vezi reteta in format video aici: https://youtu.be/s9X6psMBPdo .

Nautul este o sursa de proteina vegetala si este ideal atunci cand doresti sa faci o mancare de post sau o salata mai consistenta.

Nautul face parte din familia leguminoaselor alaturi de fasole, mazare, linte si bob. Se gaseste usor in magazine si nu este scump deloc.

Poti sa achizitionezi nautul uscat. In acest caz, e obilgatoriu sa-l lasi la hidratat peste noapte si apoi va fierbe foarte usor, in aproximativ 20-25 de minute.

Poti sa pastrezi apa in care a fiert pentru a face pasta de naut (hummus-ul), dar eu de obicei o arunc pentru ca poate sa apara senzatia de balonare.

Aceasta senzatie apara pentru ca, pe landa proteine, nautul are si carbohidrati complexi si fibre ceea ce face ca timpul de digestie sa fie unul mai lung si sa inceapa un usor proces de fermentatie in intestine. Dar, nu lasa acest mic inconvenient sa te retina in a incerca aceasta simpla reteta cu naut (hummus).

Este atat de simplu de preparat, rapida, consistenta, gustoasa si sanatoasa!

Nautul se gaseste si la conserva gata fiert. Se poate folosi si asa. Si aici, eu arunc apa si limpezesc cu putina apa nautul.

Am spus despre naut ca este o excelenta sursa de proteine vegetale, fibre si carbohidrati complexi, dar el mai are si vitamine din complexul B si minerale precum fier, fosfor, potasiu, calciu, deci inca un mootiv in plus sa-l adaugi in dieta ta.

Si ce modalitate mai simpla decat pasta de naut sau humus. Sunt sigura ca si copiilor le va placea!

Pasta de naut – ingrediente

Dar, hai sa vedem reteta de pasta de naut (humus):                             

  • naut – cam 50g per portie
  • usturoi- 1 catel/50 g (sau dupa gust)
  • sare, piper
  • putina apa (50 ml), mai adaugi daca este prea vascos.

Se pun toate in blender si se mixeaza. Atat!

De aceea spuneam ca e cea mai simpla reteta cu naut!

Hummus

Pentru humus, procedeul e exact acelas, dar se mai adauga:

  • tahini (pasta de susan).

Aceasta o gasesti in magazin gata preparata sau poti sa maruntesti in rasnita de cafea niste seminte de susan crude.

Eu prefer aceasta varianta ca stiu sigur ca e susan 100%.

  • sucul de la o jumatate de lamaie pentru cca 100g naut nefiert
  • ulei de masline.

La fel, se adauga in blender si se mixeaza pana se obtine o pasta.

Pasta de naut sau hummus se poate consuma pe paine, paine prajita, carckers, rondele de orez sau ovaz expandat (galete) sau felii de ardei daca vrei sa eviti painea.

Pasta de naut, nautul in general, merge foarte bine cu rosiile.

Aceasta a fost cea mai simpla reteta cu naut si/sau hummus.

Te invit s-o incerci si foarte asemanator si la fel de rapid se face si pasta de avocado. Poti sa vezi video aici: https://youtu.be/idnKDGZ8ZDs .

In acelas timp te invit sa descarci ghidul gratuit „Secretul sanatatii” pentru a intelege mai bine de ce trebuie sa alternam proteinele vegetale cu cele animale.

Multumesc pentru atentie si pofta buna la pasta de naut sau hummus, care este varianta pe care o alegi.

Partajeaza

Lasă un răspuns