Renunta la dulce (zahar) -10 moduri neasteptate in care iti afecteaza sanatatea

Daca esti ca si mine, sigur  zaharul iti saboteaza planurile de slabire si cauti solutii sa renunti la acest dulce.

Sigur faptul ca ai mancat o ciocolata intr-o seara te-a facut sa renunti la dieta.

Sigur faptul ca ai mancat o cutie de inghetata cand ai fost suparata te-a deprimat de zece ori mai mult decat supararea initiala. Si exemplele pot continua.

Da, asa cum stii, zaharul ingrasa, provoaca rezistenta la insulina si posibil diabet. Nu mai detaliez toate acestea pentru ca am vorbit despre ele aici.

Spre deosebire de alte alimente care ofera corpului diversi nutrienti, zaharul ofera „calorii goale”. Adica nu are nicio valoare nutritionala. Nu ne hraneste cu nimic, ba din contra, solicita suplimentar organismul asa cum vei vedea in continuare.

In lipsa unei activitati foarte solicitante toate aceste calorii de care corpul nu are nevoie se vor transforma in  tesut adipos ca si rezerva pentru cand va fi nevoie de ele. Problema e ca in zilele noastre acea nevoie nu mai vine.

Articol sugerat  – De ce ne plac dulciurile

Zaharul produce carii. Asta e ceva ce stim cu totii de la gradinita. Am vrut sa reamintesc asta, fara sa o includ in cele 10 moduri pentru ca nu e „neasteptat”, dar trebuie totusi sa tinem cont si de acest lucru daca vrem o sanatate de fier.

Acum stim ca din cauza lui se formeaza in cavitatea bucala acizi care ataca smaltul dintilor slabindu-l si subtiindu-l pana se gaureste. Deci poate chiar ar fi timpul sa ascultam sfatul parintilor 🙂 si sa renuntam la zahar.

Ca sa te motivez suplimentar sa renunti la zahar am sa-ti mai descriu 10 moduri nebanuite in care zaharul iti afecteaza sanatatea.

Dar inainte de asta, vreau sa stabilim

Ce trebuie sa intelegi prin zahar:

  • zaharul alb, brun, brut, din trestie,  e tot zahar.
  • indulcitorii artificiali: maltoza, dextroza, sirop de glucoza fructoza (HCFS), sucroza, sucraloza si alte „oze” a caror denumire nu o intelegi. Ii gasesti de cele mai multe ori in produsele  procesate, atat dulci, evident, nici nu le mai amintesc,  dar, surprinzator, si in cele sarate cum ar fi sosuri (gen ketch-up), muraturi, iaurt cu fructe si alte preparate ambalate in conserva (fasole cu ciolan) de diverse tipuri unde nu-ti trece prin cap sa gasesti zahar: unele chipsuri, salamuri,etc.
  • amidon din faina alba de grau. Tot ce stii tu ca se face cu faina alba de grau, are efect asupra organismului asemanator cu al zaharului si de aceea  il cuprind in aceasta categorie.

Despre fructoza, sucuri de fructe mai poti citi in acest articol.

Daca vrei sa stii totul despre carbohidrati, care sunt si cei buni si care sunt beneficiile lor inscrie-te la cursurile de sanatate.

Dar sa revenim la cele

10 moduri nebanuite in care zaharul iti afecteaza sanatatea

1. Renunta la dulce :poate provoca boli de inima

Sper ca ai citit articolele de mai sus si intelegi exact mecanismul si termenii pe care o sa-i folosesc. Daca nu ai facut-o, te rog s-o faci  daca ai neclaritati, dar acum am sa explic pe scurt ceea ce se intampla.

Dupa consumul de zahar, pancreasul produce insulina pentru a mentine in limite normale nivelul de zahar din sange. Cu cat mai mult zahar, cu atat mai multa insulina. Prezenta in cantitati mari a insulinei in sange ii „transmite” ficatului sa transforme surplusul de zahar in trigliceride, grasimi care sunt cunoscute ca si precursor major al bolilor cardiovasculare.

2.Renunta la dulce: Iti suprasolicita ficatul

Ficatul e un organ extrem de solicitat pentru ca spre deosebire de inima, rinichi, stomac, el nu indeplineste o singura functie ci o multitudine si toate sunt extrem de importante. Inscriindu-te la cursuri  vei afla totul despre ficat si cum sa ai grija de el, dar acum enumar cateva din aceste functii ca sa intelegi despre ce vorbesc:

Ficatul

– filtreaza tot ceea ce mancam si bem inainte de a ajunge in sange (nutrientii, trec din intestinul subtire in vena porta care ii duce la ficat pentru „triere”). Poate fi comparat cu un punct vamal unde se decide cine intra si cine nu in „sistem”;

-detoxifica organismul;

-produce bila necesara in digestie;

-regleza nivelul de zahar, proteine si grasimi din sange;

-regleza nivelul diversilor hormoni si multe altele.

Ficatul e atat de important incat e singurul organ care  poate creste la loc dupa ca a fost indepartata portiunea nesanatoasa.

Indeplinind atat de multe functii, sigur este foarte ocupat. De ce sa-l mai solicitam si noi punandu-l sa proceseze fructoza?

Suprasolicitat el nu-si va mai putea indeplini celelelalte functii.

Pe pe de alta parte, grasimea in care se transforma fructoza, partial, o va depozita chiar acolo, in celulele hepatice. Asta poate duce in timp la boala numita steatoza hepatica non-alcoolica, adica ficat gras non-alcoolic.

Aceasta boala poate fi precursorul diverselor boli de ficat printre care ciroza si cancerul de ficat.

3.Renunta la dulce: Accentueaza in mod neplacut simptomele menopauzei

Asa cum am vazut mai sus, ficatul regleaza nivelul anumitor hormoni. (Sa ne intelegem, nu am spus ca secreta hormoni, sa nu fiu inteleasa gresit.)  Printre acestia si nivelul de estrogen, un hormon specific feminin. Un ficat prea incarcat, prea toxic, nu-si mai indeplineste functiile cum trebuie si atunci nivelul de estrogen nu e bine controlat ducand la manifestari neplacute la menopauza. Da, nu e o legatura evidenta, de aceea trebuie ca noi sa cunoastem si sa intelegem aceste mecanisme. Cursurile de Sanatate sunt cea mai la indemana si de incredere sursa (posibil si singura 🙂 ).

4.Renunta la dulce: Te imbatraneste

Cand proteinele si grasimile se intalnesc cu zaharul in sange, poate aparea un fenomen numit glicare, o reactie intre cele doua, care are ca si rezultat produsii finali de glicare avansata. Acestia afecteaza atat colegenul cat si elastina, doua componente importante ce dau elesticitate si fermitate, ceea ce are ca si efect imbatranirea prematura a pielii.

 5.Renunta la dulce: Produce radicali liberi

Acestia, radicalii liber, sunt molecule cu electroni nepereche care afecteaza celule sanatoase si sunt cauza numarul unu pentru diverse procese imflamatorii si boli cronice. Dar zaharul nu doar creste numarul lor, ci si reduce numarul antioxidantilor care ii neutralizeaza.

6.Renunta la dulce: Poate cauza cancer

Asa cum zaharul hraneste toate celulele din organism, le hraneste si pe cele canceroase. Problema e ca cele canceroase au mult mai multi receptori pentru glucoza si nu au nevoie de oxigen ca sa se dezvolte si inmulteasca. Explicatia mai pe larg in acest ghid gratuit pe care te invit sa-l descarci acum de mai jos.

Nu sunt cunoscute foarte clar mecanismele de dezvoltare a cancerului, dar exista studii care leaga consumul de zahar in exces de aparitia acestei cumplite boli. Deci, o dieta de preventie dar si de ameliorare a oricarei afectiuni e o dieta fara zahar.

7.Renunta la dulce: Iti poate afecta sistemul osos

Produsii finali de glicare avansata nu afecteaza doar colagenul din piele ci si din articulatii. Studii au aratat ca o dieta bogata in zahar slabeste oasele si, datorita acestor doi factori, persoanele cu diabet au risc crescut de fracturi si se vindeca mult mai greu decat persoanele sanatoase.

8. Renunta la dulce: Te face sa manaci mai mult

Doi hormoni sunt in principal responsabili de cantitatea de mancare pe care o consumam. Grelina e hormonul „foamei” adica se secreta atunci cand stomacul este gol si ne da senzatia de foame si leptina este hormonul „satietatii” si anunta creierul atunci cand am mancat destul.

Problema e ca atunci cand mancam zahar, fructoza continuta de acesta impiedica functionarea normala a acestui mecanism: nu se opreste secretia de grelina si nu porneste secretia de leptina ceea ce are ca si efect mancatul in exces. Bineinteles ca aparitia kilogramelor in plus e doar o chestiune de timp.

9.Renunta la dulce: Poate provoca guta

Despre guta se stie ca este produsa de consumul excesiv de carne, in special de animal tanar sau de vanat. Dar, una din caile de procesare in ficat a fructozei duce la formarea de acid uric. Acesta, asa cum ii spune numele, este eliminat prin urina, dar,consumul in exces de fructoza din zahar suprasolicita rinichii si e posibil ca sarurile acestui acid sa cristalizeze in incheieturi, adica sa provoace guta.

Simptomele gutei sunt durere intensa in incheieturi, roseata, umflarea si intepenirea lor.

Cum banuiesc ca nu vrei aceaste simptome, renunta la zahar. Ai redus cantitatea de  carne dar tot ai simptome, renunta la zahar.

Vrei o dieta care sa-ti amelioreze guta, ai aici toate informatiile necesare pentru asta.

10.Renunta la dulce: Da dependenta

Cand mancam zahar se secreta in creier aceleasi opioide si dopamina ca si atunci cand se consuma droguri. Tomografiile arata clar cum aceleasi parti ale creierului sunt stimulate atat la consumul de zahar cat si la cel de droguri. Cercetatorii chiar au observat ca medicamentele folosite pentru tratarea dependentelor de droguri, ar ave a efect si in tratarea dependentei de zahar.

Sper ca te-am convins sa incepi sa renunti la acest dusman al sanatatii. Ca sa-ti fie mai usor foloseste planul si jurnalul alimentar in articolele anterioare si renunta chiar de azi la zahar.

                  

Nu stii ce sa scrii in planificarea saptamanala – aici iti arat eu cum sa-ti itocmesti o dieta pe gustul tau, adaptata nevoilor tale.

Daca ai neclaritati despre termenii folositi sau vrei sa afli mai multe despre ceea ce se intampla cu corpul tau si cum e influentat de ceea ce mananci, inscrie-te la cursuri de sanatate .Vei primi toate raspunsurile explicate pe intelesul tau.

As vrea sa-mi spui in comentarii care e relatia ta cu zaharul? Iti face probleme sau ti-e indiferent? Ai mai incercat sa renunti la el? Ce metode ai folosit? Hai si pe FB  si impartaseste din experientele tale cu ceilalti membri.

Partajeaza

Lasă un răspuns